weia-haar-weblog.reismee.nl

Beamish and Durham

Vanochtend met een Engelse chauffeur mee. First stop; Beamisch. Dit is een openluchtmuseum, vergelijkbaar met het openluchtmuseum in Arnhem, echter nu helemaal Britisch. Het museum bevat een stadje, een treinstation, een dorp met een kolenmijn, een plattelandsdorp en een tramlijn die alles met elkaar verbind. Het ziet er allemaal perfect uit, je waant je volledig in een andere tijd.

Zo zijn we een woning van een tandarts binnengegaan en kregen daar een uitleg van de tandzorg anno 1913. Prachtig verteld, Een van de zaken die mij zijn bijgebleven was de kreet Waterloo Teeth. Dit waren tanden die van slachtoffers van de slag bij Waterloo waren getrokken om te worden gebruikt in een kunstgebit. Over kunstgebitten gesproken. Het was in die tijd gebruik dat welgestelde meisjes hun tanden lieten trekken op hun 21e verjaardag. Deze meisjes waren als huwelijkspartner zeer gewild. Het feit dat hun ouders een kunstgebit konden betalen betekende dat die geld hadden en ook was je geen geld meer kwijt aan de tandarts, zij had immers al een gebitje. Je moest echter bij het eten het gebit uitnemen, je kon er niet mee kauwen. Overigens was de enige gratis tandheelkunde, die op de kermis. Daar kon je gratis je tanden en kiezen laten trekken, tot vermaak van het betalend publiek. Het schijnt dat het nogal eens voorkwam dat een verkeerde tand of kies werd getrokken, waardoor de voorstelling nog wat langer duurde. Ook de verdoving was in de eerste jaren niet zonder risico, lachgas of chloroform maakten soms slachtoffers. Wel ingeslapen, nooit meer wakker geworden.

Alles in het museum is echt. Ze verkopen er zelfs de zelfde slecht smakende koffie, die je normaal in Engeland kan krijgen. Mooi gedaan. Het is echt een top attractie. Daarna naar het mooie stadje Durham, die trip viel een beetje in het water, vanwege de regen. Verder was het een topdag.

Reacties

Reacties

Andries

Henk er maar één koffie die smaakt en die wordt niet op Engelse grond gebrand.
Je verslag is weer zeer compleet en vermakelijk.
Zoals je wellicht weet is Groot-Brittannië momenteel de weg kwijt. May is exit en de Britten zien het niet meer zitten.
Mijn advies: Koffers pakken en op naar de Wâlden

Arend

De woning van de tandarts en de informatie die volgde moet Weia wel hebben aangesproken.
Een compliment voor de humorvolle beschrijving van de reis.

Thea Mulder

Ik had daar ook die tanden gezien voor een kunstgebit, maar de rest vh verhaal niet gehoord. Het is toch wat he? Wat een ideeën hielden ze er vroeger op na. Brrrrr

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!